Analizirali smo šta muči 1096 vlasnika i menadžera restorana. Evo kako da probleme preokrenete u rešenja

Na početku odlične vesti, samo 0.3% ili kada prevedemo u brojke manje od četvoro ugostitelja od 1096 drugih kolega vlasnika ili menadžera je reklo da im sve zadaje probleme.

To sigurno jeste vest dana. Ima nade za domaći HoReCa sektor!

Čoveče, prva i najvažnija stvar danas za uspeh je pozitivan mindset. Nema ono, ma ovo ne može, za svi su drugi krivi, lako je njemu tamo, oni ima ovo, ono…

Nema toga! Samo pozitiva i kretivan pristup rešavanju problema. Ako mislite da može drugačije, nemojte onda ni da radite to, samo ćete mučiti sebe bezveze.

Pozitiva je dobra jer je prelazna. Radnici će da primete optimizam i pozitivno radno okruženje. Videćete motivisanije ljude, samim tim i bolje rezultate. Više o tome malo kasnije. 

U odnosu na pre 30 godina danas se mnogo toga promenilo, važe nova pravila, sve je danas mnogo komplikovanije, tržište se zakuvalo do neviđenih razmera. Ali, to je ujedno i šansa, mnooogo više šansi zapravo, samo je potrebno pratiti trendove. Više nego ikada do sad, i tu ćemo vam moj tim i ja pomoći sa ovim tekstom.

Ok, znam da niko nema mnogo vremena, zato krećemo odmah, i to od najvećeg problema:

Hmm, što je mnogo mnogo je!

Verujem da ima i onih koji su se iznenadili cifrom 41,7%  ili skoro 457. Ispitanika koji su rekli – OSOBLJE, ZAPOSLENI.

Čitajući cifre prisetio sam se čuvenog citata Henrija Ford-a:

“ Poslodavac ne daje platu, on je samo isplaćuje… Platu daje kupac!” 

Ovo moraju svi da znaju. I zaposleni i menadžer i vlasnik.

Tako je, mušterija je naš sudija, on će da presudi da li ostajemo u životu ili dobijamo “smrtnu kaznu”. – Biznis propada i ćao, nema nazad. 

Iz iskustva moram da kažem da podjednako delim krivicu između dve strane, sa jedne vlasnika i menadžera i sa druge strane, zaposlenih. U većini slučajeva problem nastaje usled nedostatka uspostvaljenog sistema.

Pre nego što vam dam nekoliko saveta, evo nekoliko izjava učesnika ankete:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 • “Teško naći zaposlene koje možeš da edukujes i naučiš da rade i da rade po pravilu, onako kako treba, da ne moraš da im stojiš stalno iznad glave.”
 • “Problem su njihovo organizovanje i rad, da ne mogu uvek da rade istim tempom, kad je gužva i kad nije. Da uključe mozak i da ne prave banalne greške – pogrešno pročitale slip i napravile pogrešno jelo, da na vreme nisu prijavili nedostatak sirovina, da se ne pridržavaju tehnoloških kartica, da ne mogu da rade svako po svom i kako on smatra da je bolje
 • .Jednostavno, to me izluđuje “
 • “Problem je neposlusnost pojedinih radnika, inače mladih konobara, koji misle da su ameriku otkrili, pa tesko slušaju i shvataju savete koje im dajem.”
 • “Kuvari su po mom mišljenju najčudniji ljudi na svetu 😀
 • “Da li je potrebno biti rigorozniji menadžer ili treba biti popustljiviji prema osoblju.”
 • “Na koji način steci strahopoštovanje od strane osoblja?“

Ali pazite…

Odlika velikih lidera je strpljenje! Brojte do 5, ili još bolje do 10 u sebi… 

Dnevno imamo hiljadu odluka, ko nije probao ne zna koliko je zapravo ugostiteljstvo komplikovano. Svaka ta odluka mora da bude promišljena, a za to je potrebno strpljenje ili kako kažu hladna glava. To je najbitnije, da se ne izgubi ravnoteža, odluke moraju da budu racionalne. 

Mnogo kockica mora da se složi, udahnite više puta, trebalo bi dugo da trajete u ovom poslu, u suprotnom ćete izgoreti, pa čak imali i veoma uspešan lokal. 

Svima se dešavaju greške. Na sastancima tima slobodno priznajte da ste pogrešili i iznesite predlog kako da se te greške ne ponavljaju. Ohrabrićete tim i podstaći njih da na taj način razmišljaju.

Dobro upoznajte svoj tim.
Prvi susret gosta je upravo sa vašim zaposlenima

Napravite dosije svakog zaposlenog. Potrudite se da imate što više informacija, fokusirajte se na njihove kvalitete. Svako ima neku manu, magija je u tome da uvidite kvalitete i napravite raspodelu njihovih sposobnosti na različite i konkretne zadatke.

Tim se ne neće stvoriti sam od sebe. Mora na tome da se radi. Edukacija zaposlenih je obavezna. Vi postvaljate pravila šta je prihvatljivo, a šta nije. Ona moraju da budu ispisana, odštampana i predata svakom zaposlenom da ih prouči. Normalno da ćete ih propitati.

Pitajte za mišljenje. Tražite savet. Podstaknite otvorenu komunikaciju. Svakodnevni sastanci sa jasnim zadacima su obavezni. Zaposleni će to ceniti. Nagradite najbolje. Ali da krenemo redom…

Ne zaboravite da se zabavljajte!

Popularni “Tim bilding”! – NE! Sve što je popularno ne mora biti i dobro. Iako je ovaj način relativno ok stvar za razvijanje dobrih odnosa među zaposlenima i povećavanja efikasnosti rada, nije najbolji.

Istraživanja su pokazala da su neformalni načini organizovanja druženja mnogo efektivniji. Zakazivanje i organizovanje “Tim bildinga” sa viših pozicija kao što je top menadžment ili sam vlasnik nije dobro, pogotovo ne ukoliko isti obavezuju radnike da dođu na takve događaje.

Neformalna druženja su mnogo prirodnija, efektivnija, ali i jeftinija. Umesto da svoje radnike silom vodite na organizovane događaje, bolje ih pustite da se sami organizuju i podržite to.

Ovde ste u velikoj prednosti jer ste ugostitelj, pa kao što se ponašate prema gostima, s vremena na vreme isti tretman pružite i radnicima. Častite ih nekom dobrom klopom, pićem, vinom. Sedite sa njima, popričajte, zabavite se. 

Oslobodite ih pritiska, formalne atmosfere, ponekad kada nije velika gužva, kada nema mnogo posla, sedite svi zajedno kako bi se svi malo opustili. 

Pro tip: Otiđite zajedno u neki drugi restoran na ručak/večeru i analizirajte kako je tamo postavljen sistem. Mnogo toga na ovaj način možete naučiti zajedno, razvićete iskrene odnose i komunikaciju, ali i osećaj kolektiva koji će iskreno želeti da bude uspešniji od nekog drugog.

Naravno, biće radnika koji ovo neće ceniti, ali nemojte zbog pojedinaca odustajati od ovog pristupa, jer će vam svi ostali vratiti višestruko (ljudski um jednostavno tako funkcioniše), dok ove loše uvek možete zameniti.

Nagrade za trud su OBAVEZNE! OBAVEZNE! OBAVEZNE!

Prvo, nagrade nisu isključivo novčane! Drugo, jedan od najboljih načina da napravite “ekipu” u svom ugostiteljskom objektu je da date FORMALNO priznanje radniku za njegovo zalaganje.

Ako neka individua odradi nešto “više” ili “šire” nego što su njegove ili njene regularne obaveze, neka je i neka mala stvar, pa čak i ako nije u korelaciji sa ostalim obavezama, to se jednostavno MORA NAGRADITI! I to formalno, pred svima. 

Ne mora to da bude “Radnik meseca” na zidu fazon, već je dovoljno to spomenuti uz put kada je i ostatak kolektiva u blizini. 

POSEBNO JE BITNO pohvaliti radnike koji su na bilo koji način pomogli ostalima iz kolektiva. Jednostavno, kada imate radnu atmosferu u kojoj se nagrađuje mešusobno pomaganje, timski rad će se sam od sebe poboljšavati i na kraju doneti vrhunske rezultate.

Ovo zaista nije lako pratiti, ali moraćete da razvijete osećaj i oko za ovakve stvari. A da li će nagrada biti novčana, slobodan dan, neki poklon ili samo lepa reč, ostaje na vama. Najbolje miks svega ovoga po malo.

Na ovaj način radnik će davati više i sve češće i dalje će izlaziti iz svojih formalnih okvira (što je idealna prilika da prepoznate lidere, što je veoma bitno, o čemu ćemo pisati ispod u tekstu). 

S druge strane, ostali će videti da će za svako zalaganje biti nagrađeni i krenuće istim putem. Stvorićete fantastičnu kulturu i pozitivan borbeni duh! Možda će vas ovo koštati malo više u početku, ali je jedna od najboljih investicija koju možete napraviti jer će se višestruko isplatiti, može čak biti i krucijalna stvar za uspeh vašeg biznisa.

Pored svih navedenih benefita, ovo će vam se na dugi rok sigurno isplatiti, jer su istraživanja pokazala da je 6 puta skuplje dovesti novog radnika nego zadržati starog! Pogotovo što radnici ne stavljaju kao glavni razlog odlaska platu, već upravo nedostatak svega gore navedenog, što je takođe potkrepljeno u mnogim istraživanjima na ovu temu.

Još jednom da napomenemo da je ovde veoma bitno da budete PRAVIČNI i RAVNOPRAVNI prema svima, a ukoliko u ovom kontekstu i napravite neki propust prema nekom od svojih radnika, rešite ga što pre, iskreno i u četiri oka.

BEZ mikro-menadžmenta!

Ako tretirate svoje radnike kao decu, ne možete od njih očekivati da rade kao odrasli, zreli i razumni ljudi. Ne možete od njih napraviti efikasan tim, ništa od onoga gore nije izvodljivo, a vi ćete sve vaše dragoceno vreme izgubiti na mikromenadžment i propast je zagarantovana.

Da bi ovo izbegli potrebno je sledeće:

 • poštovanja prema svima
 • jasno definisani pojedinačni i grupni ciljevi
 • neophodna sredstva za rad svih zaposlenih
 • da im ne dišete za vratom

Manje će vas koštati da prave početničke greške nego da ih stalno nadgledate. Prvo što te greške često nisu skupe, a drugo što će tako najbolje naučiti. Samo budite oprezni sa kritikom, ona mora biti KONSTRUKTIVNA! U suprotnom, dobićete kontraefekat.

Jednostavno, kada radnik nije nadgledan sve vreme, oslobađa se straha koja ga inače sprečava da preuzme inicijativu. To je u ljudskoj prirodi, sigurno ni vi ne volite da vas neko nadgleda u većini stvari koje radite.

Inicijativa je ono što želite da izazovete kod zaposlenih, jer će samo na taj način moći da uposle svoj pun potencijal i pokažu svoje prave veštine.

Kasnije to nagradite, kao što smo govorili u tekstu iznad, a neki od njih će se pokazati kao potencijalni lideri koji će ceo ovaj posao raditi umesto vas. Na ovaj način dobijate samoodrživi zatvoreni krug koji vodi do uspešnog tima i uspeha uopšte.

Ni pomenuti lider (npr. šef kuhinje), a pogotovo ni vi kao vlasnik NE SMETE naređivati zaposlenima šta da radite, od A do Š. Ovakav mikromenadžment će dovesti do toga da će efikasnost i efektivnost zaposlenih biti mnogo manja, gde će oni raditi samo ono što im se kaže, što povlači za sobom niz drugih problema i ograničenja za vaš biznis.

Ključna reč je – USMERAVANJE

Glavni cilj je da stvorite poslovnu kulturu zasnovano na poverenju, poštovanji i iskrenosti, jedino će tako, po prirodi stvari, sve funkcinisati savršeno. Alternativa ovome je mikromenadžment, i to je ozbiljan hendikep koji sigurni ne želite.

Najbitnija instalacija: KOMUNIKACIJA!

Kanali komunikacije u vašem biznisu su svojevrstan krvotok organizacije. Za dobru organizaciju, on mora biti savršen, bez bilo kakvih smetnji i “zapušenja”. To je osnovni uslov da bi se bilo šta sprovelo, jer svaka informacija mora doću tačno tamo gde potrebno.

Ovo je neophodan i težak posao, ali se gradi vremenom. Bitno je da od toga ne odustajete.

Vi, kao vlasnik, pre svega morate dati primer dobre komunikacije, demonstrirajte je. Preduslov je, naravno, da veštinu komunikacije i sami posedujete, kao i da je stalno unapređujete.

Ovde nema mesto za ego, kritiku morate prihvatiti i analizirati. Težak je to posao, naporan, ali kao što smo već rekli, ako je potrebno izbrojte do 10, pa i 110, jer to je odlika dobrog lidera i dobro je za biznis.

Međusobno poštovanje je obavezno, koliko god neke stvari zvučale glupo.

Takođe, morate biti dostupni svojim zaposlenima za sve što je potrebno, pa i za neke privatne stvari. Ne morate postati “najbolji prijatelji”, ali praktikujte komunikaciju što je više moguće. Ovako gradite najbitniju stvar danas – poverenje!

Obezbedite i tehničke stvari za komunikaciju, telefoni, Viber, WhatsApp, itd.

Sve ovo isto mora da radi vaši menadžeri, ali i zaposleni odozdo moraju videti, jer se možda i iz njih na ovaj način izrodi dobar lider. Ali menadžeri pre svega ove veštine moraju posedovati isto, ako ne i više nego vi, a sva je prilika da će od vas to najbolje naučiti.

Imajte to na umu, ali isto tako imajte na umu da ukoliko menadžer koji vodi određeni tim zaposlenih u vašem lokalu nisu u stanju da vrše dobru komunikaciju, da podnesu kritiku, a da to ne shvate kao lični napad, onda sigurno nisu za tu poziciju.

Istraživanje Forbes-a iz 2015. godine u Velikoj Britaniji navodi da čak 42% zaposlenih ode iz firme zbog loših menadžera, dok s druge strane podsticanje iskazivanja mišljenja zaposlenih višestruko poboljšava komunikaciju i smanjuje odlazak zaposlenih.

Razmislite o tome. Podsticanje mišljenja zaposlenih kroz individualne ili grupne sastanke je veoma plodno tlo za fenomenalne ideje za unapređenje vašeg biznisa. Ionako najbolje ideje dolaze sa mesta odakle ih najmanje očekujete.

Sami zaposleni najbolje znaju šta ih u svakodnevnim aktivnostima muči i kako određene procese mogu da unaprede, ali ako komunikacije nije otvorena, oni iz straha od odbijanja, pa čak i otkaza jednostavno ćute i na kraju i sami odu.

Otvorena komunikacije je neophodna, vi ili vaši menadžeri morate podsticati i prihvatati mišljenja zaposlenih, u što većoj meri. Kada radnik oseti da se njegovo mišljenje vrednuje i poštuje, njegov rad će biti mnogo efikasniji i efektiviji.

S druge strane, vrlo se lako može desiti da baš tu nađete ideje koji će vaš biznis vinuti u nebesa!

OTVORENA KOMUNIKACIJA JE WIN WIN SITUACIJA!

(Pred)Zaključak - ima još!

Timski duh, odnosno timski rad nije veštačka stvar, niti nešto što možete na silu napraviti i nametnuti svojim zaposlenima

Ne morate se držati ni nekih striktnih specijalnih principa iz menadžmentu, ljudskih resursa, itd. Da bi se dobar tim prirodno napravio (što je i najbolje), potrebno je da stvorite kvalitetnu organizacionu kulturu, a za nju je dovoljno je da se koristite nekom osnovnom logikom, otvorite komunikaciju koliko god je to moguće i primenite par saveta odozgo. 

Primenite i ostale savete i ideje na koje naiđete kroz svoju ličnu edukaciju, a koje izgledaju razumno i logično. TESTIRAJTE STVARI, to je jedini način koji vam može obezbediti siguran napredak.

Naravno, znamo mi da je kod nas situacija mnogo složenija, da imamo strukturne i sistemske probleme u svakom smislu i na sve strane, da smo i mentalitetom malo drugačiji, da je sve teže naći i prosečne radnike, a kamoli kvalitetne. Sve su to dodatni problemi.

Međutim, ove stvari o kojima smo govorili prvenstveno se vezuju za samog čoveka, za njegove mehanizme funkcionisanja, za neke osnovne principe u psihologiji koje važe sa svakog pojedinca na celoj planeti. 

Ako svakom pojedincu posvetite dovoljno vremena, on sam će pružati bolje performanse, dok ćete na nivou timova dobiti sinergiju – efikasnost će porasti enormno!

Zato, pre ili kasnije, na ovaj ili onaj način, investiranje u izgradnju jednog dobrog sistema koji se odnosni na zaposlene, od njihovog pronalaska do usavršavanja, vi zapravo investirate u sigurnu i uspešnu budućnos. Uz stvaranje jedne dobre organizacione kulture sa vrhunskim timom, konačno ćete postati apsolutni gospodar svog vremena, a dobar brend 

Šta dalje…? NIŠTA…

Prelazimo na 2. najveći problem naših ugostitelja:

MARKETING

213 ugostitelja kaže da im je marketing najveći problem, skoro 20% ispitanika.

Dakle, svaki peti ugostitelj ima problema kako da privuče nove goste, poveća broj gostiju, gde i na koji način to da učini, kako bi povećao profit. 

Pozitivna stvar u ovome je da petina ovih ljudi shvata da je marketing direktno srazmeran prodaji, odnosno profitu, jer su to naveli kao prvi problem, što je dobra stvar.

U mnogo većem problemu su ljudi koji ne shvataju to i misle da je marketing nešto tamo… nebitno, prodavanje magle. “Daćemo za to ako pretekne neki dinar”. 

VELIKA GREŠKA!

Ali nadamo se da nije veliki procenat takvih ispitanika u ovom našem istraživanju. Uglavnom…

Ukoliko želite da saznate koje su to najbolje prakse u marketingu u ugostiteljstvu za 2019/2020 godinu, pre svega u digitalnom marketingu koji je preuzeo primat danas, imamo nešto za vas! 

Zapravo, ako vam se svideo ovaj tekst o zaposlenima kao najvećem problemu srpskih ugostitelja, što bi trebalo ukoliko ga i dalje čitate, isti, doduše malo detaljniji tekst se sprema i o marketingu, samo nam ostavite vaš mail ispod kako bi vas obavestili kada bude gotov.

Kako i gde plasirati reklame, koliko to košta, kako što efikasnije i povoljnije doći do što većeg broja ljudi, zbog čega je bitno da počnete sa online marketingom pre nego što postane preskupo, koji su najbolji kanali za to, kako Google mape da rade za vas, treba li vam influenser, koliko znači jelovnik, logo, boje, itd. Sve su neke o kojim će biti govora u sledećem tekstu. 

Zato prijavite se ispod, a u međuvremenu, takoreći odmah, poslaćemo vam i 20 kratkih i korisnih saveta za uspešan marketing u HoReCa sektoru za 2019. godinu! 

Ali to je samo početak! Pogledajte šta smo vam još spremili potpuno BESPLATNO

Jer mi verujemo u edukaciju! Zato je i nudimo. 

Edukovanje je naša misija i smatramo da je jedini siguran put do uspeha!

Srdačno do sledećeg čitanja,

Saša Mišić